– en smuk og dejlig kvinde, der sparker røv …

Foto: Milla Mølgaard

Det er mig fuldstændig ubegribeligt, at Anne Linnet (1953-) ikke har fået en central plads i Kulturministeriets kulturkanon. Hun er sluppet igennem nåleøjet med én sang. Hittet Smuk og dejlig fra 1974 er knebet ind mellem 11 andre såkaldte evergreens fx Er du dus med himlens fugle, To lys på et bord og Så længe jeg lever.

En kanon kvinde

Jeg mener, at Anne Linnet er fuldt på højde med fx Kim Larsen, Gasolin, Kliche og C.V. Jørgensen, som er nydeligt placeret i kulturkanonen. Som kunstner har hun været eksperimenterende, banebrydende og nyskabende, og så har hun leveret hit efter hit i hen ved 40 år. Anne Linnet burde have været nævnt side om side med ovenstående herre – først og fremmest, fordi hun i kraft af sin karriere har fortjent det, men sandelig også fordi vi som kvinder har krav på at være rigt repræsenteret i en kanon, der er udgivet af vores kulturministerium, fandenfisme! 

Nå, men det skulle jo handle om Anne Linnet

På Anne Linnets hjemmeside kan du læse denne lille  biografi om hende, så jeg vil springe den del over og ile videre med at fortælle, at det er i dag udgiver hun sin ny single Kysser som en drøm. Til efteråret udgiver hun et helt nyt album. For kort tid siden udkom et Shit & Chalou Boxset med fire original albums og en cd med numre, som aldrig har været udgivet. Se her et interview med Lis Sørensen og Anne Linnet.

Sort samvittighed

I 2011 havde den Reumert-vindende forestilling Hvid Magi præmiere på Betty Nansen. Bag forestillinger står kunstrerkollektivet Sort samvittighed. Forestillingen hylder Anne Linnets sange. Enhver, der ikke har set forestillingen, skal vide, at der er grund til at ærgre sig gul og grønlyseblå. I får lige et nummer:

Tro mod sig selv

Jeg synes, Anne Linnet er en sej kvinde. Hun har valgt at gå sine egne veje og har tilsyneladende været tro mod sig selv og den, hun var og er. Det kræver en vis styrke at bane sig vej ind i musikkens mandeverden. Det kræver mod at oute sin seksualitet, gifte sig med en kvinde, der er 33 år yngre, sætte sig selv på spil og give fanden i, hvad andre synes om det. Anne Linnet har formået at gøre det på sin rolige århusianske måde. Jeg synes, hun er en kvinde, vi kan lade os inspirere af.

– og lad os slutte af med et lille interview:

Her kan du besøge Anne Linnets hjemmeside

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *