En kvinde med jordforbindelse …

Inge Lehmann (1888-1994) er ikke et navn, mange genkender, og det er i sig selv utroligt, for Inge Lehmann burde være lige så berømt som fx Pythagoras, Columbus eller Galilei. Tænk, at jeg aldrig hørte om hende, mens jeg gik i skole.

Kernen er fast

I 1936 offentliggjorde Inge Lehmann en skelsættende tese. Den påstod, at der inderst i jordens flydende indre, var en lille fast kerne. Hun gjorde dermed op med den den gængse opfattelse blandt geofysikere. De mente nemlig, at jordens indre var flydende helt igennem.  Opdagelsen var baseret på målinger observeret i forbindelse med et jordskælv i New Zealand i 1929.

Pigerne spillede fodbold

Som barn gik Inge Lehmann i Hanna Adlers Fællesskole. Dermed fik hun en skolegang, som var væsentligt forskellig fra hendes jævnaldrendes. Hanna Adlers Fællesskole gjorde, som den første skole i Danmark, ikke forskel på drenge og piger. Begge køn spillede fodbold og havde håndarbejde, og deres intellekt blev regnet for lige. Dette gav hende dog nogle skuffelser senere i livet, da hun opdagede, at det ikke var den gængse holdning i resten af samfundet.

Ingen dans på videnskabelige roser

Inge Lehmann var den første kvindelige seismolog, og da man ikke var vant til, at kvinder kunne være kapaciteter på højt videnskabeligt niveau, måtte hun kæmpe en del med uduelige mænd på centrale poster. Selvom Inge Lehmanns forskning var banebrydende, var hun ikke den, der gjorde opmærksom på sig selv. Hun passede bare sit arbejde og sin forskning. Havde hun ikke levet i 105 år, var hun måske gået i graven uden den fortjente anerkendelse. Den fik hun heldigvis – se bare her:

Udnævnelser:

 • 1957 – Associate of The Royal Astronomical Society, London
 • 1959 – Honorary Fellow Royal Society, Edinburgh
 • 1964 – Æresdoktor ved Columbia University, New York
 • 1968 – Æresdoktor ved Københavns Universitet
 • 1969 – Foreign Member of the Royal Society, London

Medaljer og priser:

 • 1960 – Harry Oscar Wood Award in Seismology
 • 1964 – Die Deutsche Geophysikalische Gesellschafts  Emil Wiechert Madalje
 • 1965 – Videnskabernes Selskabs guldmedalje
 • 1978 – Seismological Society of Americas medalje

Legater:

 • 1938 og 1967 – IL Tagea Brandts Rejselegat

Hædersbevisninger:

 • 1996 – American Geophysical Union stifter The Inge Lehmann Medal
 • En seismisk målestation i Grønland er opkaldt efter hende

Hun stiftede selv et legat som på skift tildeles en forsker indenfor geofysik og psykologi. Første gang i 1984.

Her kan du læse mere om Inge Lehmann

 

2 thoughts on “En kvinde med jordforbindelse …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *