– wow, for en videnskabskvinde

At man for mindre end 100 år siden stadig mente, at kvinder ikke egnede sig at studere på universitetet, kan være svært at forstå, når man støder på en kvinde som Marie Skłodowska-Curie ( (1867-1934).

Et kvikt barn

Allerede fra Marie var helt lille, stod det klart, at hun var kvikkere end gennemsnittet. Da hun som 4-årig lærte at læse af sin ældre søster, Bronya, gik der ikke lang tid, før hun læste bedre end søsteren.

 

Ved fælles hjælp

Begge søstre ønskede at uddanne sig på universitetet, men familiens midler rakte ikke, og kvinder kunne desuden ikke få adgang til universiteterne i søstrenes hjemland, Polen. De besluttede derfor at hjælpe hinanden, således at Marie først støttede Bronya, der rejste til Paris for at læse medicin. Som 24-årig fulgte Marie efter og begyndte sine studier på Sorbonne Universitetet.

En flittig studerende

Marie læste fysik og matematik på Sorbonne. Hun studerede flittigt og tog en grad i fysik efter 2 år med udmærkelse. Året efter tog hun den næst bedste eksamen i matematik. I 1895 giftede hun sig med Pierre Curie,der var en internationalt kendt fysiker, og sammen forskede de på livet løs.

To nobelpriser

Marie Curie var den første kvinde, som modtog Nobelprisen, og hun var den første overhovedet, som modtog den to gange. I 1903 fik hun sammen med sin mand halvdelen af Nobelprisen i fysik for opdagelsen af polonium (opkaldt efter hendes hjemland, Polen) og radium. I 1911 fik hun alene Nobelprisen i kemi.

En pioner

Marie Curie var banebrydende på flere måder. Hun lod sig ikke holde ned pga. sit køn. Da hendes man blev dræbt ved en ulykke i 1906, blev hun tilbudt en pension. Hun afslog og overtog i stedet hans undervisning ved Sorbonne Universitetet, hvor hun blev den første kvindelige underviser og i 1908 den første kvindelige professor.

Æblet falder ikke langt fra stammen

Marie Curies datter, Irène Curie-Joliot delte forældrenes interesse for fysik og forskning og i 1935 fik hun sammen med sin mand, Frédéric Joliot Nobelprisen i fysik for opdagelsen af den kunstige radioaktivitet.

Her kan du læse mere om Marie Curier, og her kan du se filmen Madame Curie fra 1943.

2 thoughts on “– wow, for en videnskabskvinde

  1. En bog om Marie:Madame Curie, optog mig meget i mine unge år. Hun var en stærk kvinde. Husker stadig levende kapitlet da de opdagede radons ( tror jeg det var, eller urans) lysende effekt!
    I dag har jeg i radioen hørt, at det faktisk var en dansk kvinde og forsker der fandt ud af at jordens kerne ikke er flydende men i fast form. Hun var seismolog, den første danske kvinde i det felt, gav aldrig et eneste interview, måtte kæmpe mange kampe mod uduelige mænd med højere rang end hende, hun kom fra den første grundloven hvor piger og drenge gik sammen, og have samme vilkår. Hun har aldrig fået anerkendelse for sin banebrydende forskning. Navnet er Inge Lehman

    • Tak for din kommentar. Jeg har aldrig hørt om Inge Lehman, så tak for tippet. Der er desværre mange mennesker og især kvinder, som ikke har fået æren for deres arbejde eller mulighed for at komme til orde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *