– hujedamej for en dame

En kvinde som Astrid Lindgren (1907-2002) kommer man ikke udenom, når man laver en kanon over vigtige kvinder. Det er meget få børn i vores del af verden, der ikke møder hendes fantastiske børnelitteratur, og der er meget få voksne, som ikke kan holde ud at læse højt fra hendes bøger.

Ikke bange for at stå alene

Astrid Lindgren har gennem hele sit liv ikke villet tækkes hverken mennesker eller konventioner. Som 18-årig blev hun gravid med redaktøren på den avis, hvor hun var i lære som journalist. Han ville gifte sig med hende, men hun afslog og tog til København for at føde barnet, da man her ikke skulle oplyse, hvem faren var.

Uhøjtidelig berømthed

Astrid Lindgrens forfatterskab er anerkendt og anprist i hele verden, og hun har modtaget mange hædersbevisninger og priser. Alligevel lykkedes det hende at bevare jordforbindelsen. Hun lo ad dem, som ville psykologisere hendes bøger, og hun lavede sjov med dem, som var for prætentiøse på hendes vegne.

Børn, dyr og miljø

Lindgren kæmpede hele livet for børns rettigheder. Hun gik foran i kampen mod revselsesretten. Miljøanliggender og dyrevelfærd var også hjertesager for hende, og hun grundlagde stiftelsen “Min ko vill ha roligt” (min ko vil have det sjovt), som arbejdede for dyrs rettigheder.

Jordnær

Trods sin store berømmelse blev Lindgren boende i den 3-værelses lejlighed, hun havde boet i siden 1941, og hvor hun døde efter en kort sygdomsperiode i januar 2002. Hun blev dog først begravet den 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag.

Her kan du læse mere om Astrid Lindgren, eller læs Margareta Strömstedts biografi om hende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *