– endelig et mandfolk

Den første kvindelige minister i Danmark var Nina Bang (1866-1928). Hun blev valgt til Landstinget i 1918, og fra 1924 til 1926 var hun undervisningsminister i Staunings regering. Hun iværksatte ændringer af læreruddannelsen og demokratisering af skolevæsenets styrelse.

Egne veje

Nina Bang var datter af krigsråd Ellinger og voksede op i et konservativt miljø i København. Som ung gjorde hun op med den konservativ baggrund og blev fritænker og socialdemokrat.

 

Veluddannet og skarp

I 1894 tog Nina Bang en magistergrad i historie og fra 1898 arbejde hun som journalist på dagbladet Social-Demokraten, som hun også var medejer af. Hun var en frygtet  erhvervsanalyser, som gik ind til benet og var skarp i sin kritik af bl.a. aktieselskabernes regnskaber.

Der skal jo en mand til  …

Ved hendes død i 1928 hyldede det tyske blad Vorwärts hende med ordene: “Endelig et mandfolk“.

Her kan du læse mere om Nina Bang.

2 thoughts on “– endelig et mandfolk

  1. Fedt hende kendte jeg heller ikke. Sej Bitch. Kom også til at tænke på den første kvinde, der kom ind på Kbh Uni sidst i 1890erne. Det vakte megen fourore…og har hørt om en professor Phontoppidan på Uni, sagde at kvinders forplantningsorganer ville visne, hvis de brugte deres intellekt…Kunne godt tænke mig også at læse mere om hende, for de må have levet nogenlunde samtidigt…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *