– en intellektuel amazone

Thit Jensen - som ung kendt som Himmerlands skønhed

I skal nu møde en kvinde, som havde masser af power og som ikke tøvede med at give sine meninger til kende. Thit Jensen (1876 -1957) blev født som nummer fire af en søskendeflok på 12. Faren var dyrelæge og en af hendes brødre, var den kendte forfatter, Johannes V. Jensen.

Kvinden som fødemaskine

Thit oplevede i barndomshjemmet, hvordan børnefødsler kan ødelægge en kvinde. Hendes mor sprængte under en fødsel begge trommehinder med svær tunghørhed til følge. Ved en anden fødsel blev hendes ryg så svært skadet, at hun livet ud måtte gå med et tungt jernkorset, som efterhånden ødelagde hendes hofter.

 

Frivilligt moderskab

Thit syntes, det var helt vanvittigt, at kvinder ofte var reduceret til fødemaskiner uden ret til selv at bestemme over egen krop. Hun rejste derfor land og rige rundt med foredrag om frivilligt moderskab, hvor hun talte varmt for brug af prævention. Hun mødte megen modstand fra både mænd og kvinder, men det siges, at fødselstallet faldt i hælene på Thit.

Sandheden er ilde hørt

Det var ikke småting Thit måtte stå model til. “Mit renommé var som en drages, og hvad jeg kom ud for og måtte bide i mig, vil ingen tro muligt nu.  I en lille by i Nørrejylland gik jeg fra foredraget, og sten susede ind mellem mine ben, og højlydt råbte man – Der går svinet…”

Produktiv og populær

Thit nåede at udgive 18 romaner om emnerne kønspolitik og historie. Hun var en af sin samtids mest læste forfattere. Hun var elsket og hadet. Ved nogle af hendes senere foredrag var tilstrømningen så stor, at politiet måtte rykke ud for at regulere færdslen.

Thit Jensen er ikke med i nogen kanon, men du kan læse mere om hende her: Thit Jensen, eller endnu bedre læs en biografi om hende.

5 thoughts on “– en intellektuel amazone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *